Tsunami van verandering opkomst binnen accountancy

Tsunami van verandering opkomst binnen accountancy

Zullen accountants echt proactief worden en toegevoegde waarde gaan leveren? Iedereen is het inmiddels, zeker na het lezen van mijn blog en webinar er wel over eens dat het noodzakelijk is. Maar de feiten zijn dat de meeste het zeker niet doen. ik denk dat het voornamelijk komt dat accountants zelf helemaal niet proactief zijn en geen toegevoegde waarde leveren omdat ze in een comfortabele positie zitten. En dat is wachten op werk dat nog steeds altijd vanzelf komt en dat is reactief.
De afgelopen jaren waren de inkomsten nog ok en daar hebben menig accountants hun lifestyle op gebaseerd. Accountants verdienden het nog te gemakkelijk. Accountants hoeven helemaal niet innovatief te zijn, zich zelf te verkopen. Cliënten komen door verwijzingen. Ze zijn erg loyaal door de financiële vertrouwdheid die zij hebben opgebouwd Maar het belangrijkste is dat een accountant nog voor vele een onmisbare dienstverlener is!  De overheid schrijft momenteel nog voor dat sommige ondernemingen nog verplicht gecontroleerd worden maar dat is een punt van discussie. Worden de controle grenzen wel of niet opgetrokken?. Ook de voor ingevulde belastingaangifte maakt de noodzaak voor het gebruik van de accountant minder noodzakelijk. De gevolgen hiervan zijn dat de branche reactief en lui is geworden. Als gevolg hiervan raakt het respect voor de accountant beschadigd.

Stel dat de technologie zo ver is ontwikkeld dat vinken en bestemmen van boekingen door computers gedaan kan worden of te wel “Accounting without Accountants” Door middel van gebruik van barcoding en gebruik van smartphones regelt software nu al voorraadbeheer, tijdregistratie , boekhouding, betalingen etc. Het is geen creatieve droom. Het kan nu al met de laatste technologie. Als de menselijke factor uit de administratieve verwerking verdwijnt dan is er ook minder controlewerk door de accountant .

Eerder sprak ik al over dat voor data uitwisseling mening accountant een USB gebruikt om een back-up te maken. Als die groter was dan 1 GB is het te groot om te e-mailen (“heavy data”). Het is bovendien tijdrovend om dit te converteren of in te lezen in het eigen administratiepakket. De accountant controleert, bewerkt het analyseert het maanden later. Met internet data is “light” en alles wat de accountant nodig heeft is login gegevens. Als dat het geval is, is data transporteerbaar en dan iedereen heeft toegang tot het. Dat kan bovendien tot concurrentie uit onverwachte hoek leiden. Vorige maand sprak ik een collega accountant die verteld dat hij een collegiale brief van een accountant had ontvangen uit een geheel andere provincie  en daarmee een opdracht verloor. Verwacht meer van dit als gevolg dat accountancy diensten meer een commodity worden.

Wat als de overheid door gaat met de verdere digitale uitwisseling van gegevens. Bijvoorbeeld door SBR toepassingen direct gekoppeld aan administratie of fiscale software. Gevolg is dat de vanzelfsprekende betrokkenheid door de accountant niet meer noodzakelijk is. Dat zal mogelijk een tijd duren want de overheid is een gigantische tanker. Maar op termijn het zal gebeuren. Overheden overal in de wereld zijn namelijk helemaal niet geïnteresseerd in accountants. Zij gebruiken accountants als intermediair zodat ze zekerheid krijgen in de belastinginkomsten.

Deel dit artikel