The Proactive Accountants Conference 2014 – Bali

The Proactive Accountants Conference 2014 – Bali

Afgelopen week heb ik een bijeenkomst van Proactive Accountants Network (PAN) in Bali bezocht. 400 accountants uit Australië en Nieuw Zeeland werden 4 dagen lang geboeid door inspirerende sprekers zoals Alan Weiss, Warren Rustand en last but not least PAN CEO Rob Nixon.Stuk voor stuk succesvolle ondernemers met een helder visie.

Daar waar seminars in Nederland worden gedomineerd door vaktechniek en reacties op wet en regelgeving en doomscenarios (de perfect storm) schetsen o.a. door wat door disruptive software voor gevolgen heeft is men in Australië al verder.

Het hele congres stond in het teken van value based pricing, nieuwe vormen van dienstverlening en virtual management accounting. De toekomst voor de accountant ziet er positief uit! Maar alleen als accountants hun aanpak en dienstverlening gaan wijzigen. Verschillende kantoren gaven hun visie en voorbeelden van hun aanpak. Een verademing,  kennis delen met collega gelijk gestemde vooruitstrevende accountants.

Behalve de onderwerpen was ook de gehele aanpak en presentatie wijze van het congres geheel afwijkend van wat in Nederland was. Alle sprekers wisten de deelnemers te betrekken in hun presentatie. Geen parallelsessies, alles plenair en iedereen die geboeid tot de laatst minuut bleef zitten ondanks het verleidende mooie weer. Iedereen had een tafel met internet aansluiting zodat notities en presentaties realtime konden worden gemaakt. Geen oubollige papieren hand-out sheets.

Opvallend is dat daar waar accountants in Australië voorop lopen met nieuwe dienstverlening vormen en andere verdienmodellen zij technisch achterlopen op Europe. Het gebruik van portals wordt nauwelijks toegepast, SBR is nauwelijks bekend en scan boekhouden is onbekend. Daar in tegen vertrouwen zij meer op outsourcing naar de Filipijnen.

Na een week congres bezoek is het duidelijk dat het succesvolle samenstelkantoor van de toekomst een hoog geautomatiseerde omgeving kent, die meer toegevoegde levert door uitbreiding van de diensten portefeuille. Door middel van dashboards en uitgekiende marketing strategie helpt het cliënten succesvol te zijn.

De moderne accountant doet niet meer aan geschiedschrijving maar schrijft geschiedenis door de client uit te dagen diens doelstellingen te halen!  

Voor meer informatie bezoek:

www.facebook.com/ProactiveAccountants

www.colindunnblog.com 

Deel dit artikel