KPI # 5 & 6 : Cash is king

KPI # 5 & 6 : Cash is king

KPI # 5 – ONDERHANDENWERK
Onderhandenwerk (OHW) is de voorraad van een accountantskantoor. Iedere accountant adviseert klanten om zijn voorraad zo laag mogelijk te houden ter verbetering van de liquiditeiten. Waarom adviseert u dit wel uw klanten maar besteedt u daar zelf zo weinig aandacht aan? Er is geen verschil met uw kantoor. Uw voorraad moet minimaal iedere maand gefactureerd worden. Als u VOORAF factureert, vraag dag ook (deel)betaling vooraf. Dat helpt u uw OHW te verlagen!

En als u niet vooraf factureert, stuur dan direct na oplevering een factuur. Dus niet begin van de maand opleveren en aan het eind pas factureren of zelfs begin volgende maand. Bij een betalingstermijn van 30 dagen wacht u dan maximaal 60 dagen op uw geld. En als het een langdurige opdracht is, factureer dan in termijnen.Doelstelling is dat uw OHW aan het eind van de maand minder 3% van uw jaaromzet bedraagt of slechts 10 dagen of minder.

KPI # 6 – DEBITEURENDAGEN

Waarom starten kantoren met het jaarwerk, en gedurende de job steeds om ontbrekende informatie vragen. Geen wonder dat de doorlooptijd dan 60 dagen of meer bedraagt. Aan het eind van de maand zenden zij een factuur die 30 of 60 dagen later betaald word. Dat betekent een proces van begin tot eind van 120 dagen (lock-up days)!

Dat is niet normaal. U moet wel de salarissen, huur en verzekeringen etc. betalen gedurende die periode. Door uw management proces verschaft u uw cliënten wel gratis krediet net als een bank!

In het Engels is er een gezegde “Thee who makes the rules – wins the game” wat vrij vertaald betekent dat hij wie de regels bepaalt het spel wint en op voordeel staat. Waarom past u dit niet toe? Omdat u dit nooit gedaan hebt? Dat is niet een valide argument.

Deel dit artikel