Een nieuwe start in 2018

Een nieuwe start in 2018

Ask yourself if you are doing today is bringing your closer to where you want to be tomorrow . Dat is de vraag die ik mij eind vorig jaar ook stelde.
Een nieuw jaar betekent voor vele de start van iets nieuws. Dat geldt ook mij. De afgelopen vier jaar heb ik met veel plezier geblogd over en veoor accountants. Onderwerpen als digitale disruptie, value pricing, client service coördinator, toegevoegde waarde, adviesdiensten, accountants-strategiekaart, one page plan, accountants golden circle etc. heb ik geïntroduceerd in het conservatieve accountancy. Allemaal geleerd in het buitenland en met succes geïmplementeerd in mijn eigen kantoor. Dit heb ik allemaal gedeeld in mijn blogs en boeken met een grote schare volgers. Nooit gedacht dat ik ooit een boek zou schrijven. Maar inmiddels zijn het er twee;  ‘De reiskoffer van de proactieve accountant’ en binnenkort de lancering van mijn tweede boek ‘Een positief reisadvies van de proactieve accountant”. 

Na zoveel jaar bloggen bestaat het gevaar om in herhaling te vervallen. Niet dat ik geen ideeën meer heb over accountancy, integendeel! Maar ik denk dat nu tijd is om mijn 25 jaar ervaring in accountancy te delen met mijn (potentiële) clienten. Het valt mij namelijk op dat lang niet alle ondernemers het maximale uit hun onderneming halen. Daarom begin ik binnenkort te bloggen met tips en adviezen voor ondernemers. Dat sluit ook goed aan met de laatste blogs over de advieskansen voor accountants aan ondernemers. Ik wil de koe bij de horens vatten en niet bij de critici scharen dat accountants niet kunnen of willen adviseren. 

De adviesfunctie ontwikkelen is ook hard nodig omdat de administratieve verwerking en rapportages door ICT steeds meer geautomatiseerd verloopt. Ik ervaar het zelf dagelijks en heb de afgelopen maand grote stappen gezet met de implementatie van een nieuw administratiepakket Snelstart. Mijn clienten hebben het pakket gratis ontvangen en kunnen nu online factureren en facturen in PDF en UBL formaat verzenden. Bankmutaties worden dagelijks door de bankkoppeling verwerkt. Ook inkomende facturen kunnen worden ingelezen en of middels een App gescand en geboekt worden. Betalingen kunnen worden verrichten vanuit het pakket zonder opnieuw in te voeren in telebankieren. Klinkt als een utopie maar het is inmiddels realiteit op mijn kantoor. De tijd die ik nu bespaar besteed ik nu aan het adviseren. Daarom heb ik de afgelopen tijd geïnvesteerd in mijn kantoororganisatie en wat minder geblogd. 

Opvallend is dat veel accountants niet zo denken. In plaats daarvan posten ze berichten op sociale media trots foto’s van papieren jaarrapporten 2017, met de vermelding dat ze eerste gereed hebben. Behalve dat het anno nu compleet achterhaald is om een papier jaarrekening uit te brengen toont het de focus op compleet achterhaalde dienstverlening. De jaarrekening is verworden tot een noodzakelijk kwaad en een commodity. Met deze instelling zal advisering als een bijproduct blijven en niet de core business van uw accountancy praktijk worden.

Ik hoop dat de nieuwe blogs accountants zal blijven inspireren om vooral door te gaan met hun goede accountancy werkzaamheden maar vooral meer hun natuurlijke adviesfunctie te ontwikkelen. Lees daarom binnenkort over 7 geheimen voor succesvol ondernemen voor MKB-ers! 

Staytuned! 

Deel dit artikel