Branche awards: wat levert het op?

Branche awards: wat levert het op?

Na de nominatie voor de Exact Cloud Award heb ik veel leuke reacties ontvangen uit binnen en buitenland. De meeste weten dat we innovatief bezig zijn en dachten dat we deze prijs al een keer gewonnen hadden. Maar deze award hadden wij helaas nog niet. Waarom dan voor de derde maal deelnemen? 
Een van de felicitaties kwam van business coach Heather Townsend van The Accountants Millionaire Club Samen geef ik uitleg waarom u het ook zou moeten doen.

Er zijn veel redenen om uw accountantskantoor op te geven voor een business award. u kunt kiezen uit veel verkiezingen waar u aan kunt deelnemen. Het kan een regionale verkiezing zijn of een branche award.

De drempel voor deelname aan regionale bedrijfsverkiezingen zijn het laagst. Het aantal aanmeldingen is daar beperkt. De jury kan alleen de aangemelde bedrijven jureren. Maar dat betekent niet automatisch kans op succes. Bovendien is het appels en peren met elkaar vergelijken. De genomineerden komen doorgaans niet uit uw branche. Meestal hangt de verkiezing af van de populariteit. Het kan uw kantoor helpen aan regionale naamsbekendheid. Als zo’n award alleen afhangt van het aantal behaalde stemmen en niet van een jury oordeel is het behoudens van publiciteit van beperkte waarde. Bovendien weten potentiële clienten niet hoe makkelijk of moeilijk het is om de voorronde te halen of te zelfs te winnen. Maar een nominatie of verkiezing blijft heel lang hangen.

Dan zijn er ook branche verkiezingen met een jury oordeel. Die geven een vakkundig oordeel over uw prestaties. Helaas zijn die verkiezingen in Nederland beperkt. Momenteel slechts een, namelijk de Exact Cloud Award.Tot een aantal jaren terug was er nog de Smart Small Award van Accountancy Nieuws en De Nationale Accountancy Award georganiseerd door Accountantweek. In Engeland zijn er meer te verdienen. Denk aan de British Accountancy Awards en Accounting Excellence awards.

Doorgaans worden deze branche verkiezingen georganiseerd door uitgevers of software bedrijven. Maar opvallend nooit door beroeps of branche organisaties. Dat is vreemd want onze beroepsgroep kan wel wat positieve publiciteit gebruiken. En wat is er niet mooier om goed presterende kantoren op de ledenvergadering of op de accountantsdag te presenteren en te belonen met een award.

Wat is het belang van de organistor?

Organisatoren van verkiezingen doen dat om meerdere redenen. De eerst is namelijk dat zij een database opbouwen. Zo krijgen ze een lijst met innovatieve accountantskantoren. Maar als een organisator vraagt om te stemmen op de lijst van deelnemers verkrijgen ze ook op deze wijze weer adressen van uw contacten die als digitale referenties fungeren. Het betekent niet dat uw kantoor niet moet deelnemen. De AVR stelt gelukkig wel eisen aan het gebruik van deze data. Vooraf moet duidelijk zijn voor welke doeleinden die gebruikt gaan worden. 

Waarom organiseert een software bedrijf dan een verkiezing? Het levert ze namelijk de volgende voordelen op:

Bijvoorbeeld Exact als organisatie van de Exact Cloud Award gebruikt de opgedane kennis bij de kantoren voor product ontwikkelingen. In de jury zitten ook andere leden die relationeel verbonden zijn met accountancy, het zij als redacteur, bestuurslid of medewerker van een branche organisatie. Hoewel niet alle verkregen kennis op grond van vertrouwelijkheid kan worden gedeeld met het publiek, hebben deze juryleden hier wel kennis van genomen. En op deze wijze is er hoop dat innovatieve ideeën door sijpelen in accountancy. 

Een ander motief voor organisatie is een financieel motief. Soms koppelen de organisatoren aan de verkiezing een event met toegangskaarten. Vaak is deelname aan verkiezingen gratis. Maar de presentatie of verkiezing vindt vaak plaats tijdens een event of seminar. Behoudens de genomineerden moeten andere wel betalen voor aanwezigheid. De verkiezing is een bijproduct en u een attractie van zo’n event.

Wanneer zou u zich moeten opgeven voor een award? 

Als u geen bezwaren heeft tegen eerder genoemde motieven van organisatoren is deelname of zelfs winnen van een award goed voor uw naamsbekendheid en het verkrijgen van leads. Bovendien maakt het uw kantoor aantrekkelijker voor het verkrijgen nieuw personeel. Ook geeft het een extra stimulans en motivatie voor uw bestaande personeel. 

Maar voor u zich enthousiast opgeeft moet u absoluut zeker zijn dat het uw bekendheid bevordert en dat de nominatie zowel bij uw personeel als uw clienten aannemelijk overkomt. Deelname moet oprecht zijn. U dient zich niet anders te presenteren dan u werkelijk bent. U nomineren als innovatief kantoor terwijl de feiten anders zijn doet afbreuk aan uw betrouwbaarheid en geloofwaardigheid. Bovendien moet u de nodige tijd en inspanningen investeringen doen om u te nomineren. Doet u het alleen voor de poen dan moet u het vooral niet doen. Het gaat om de eer en beloning van uw innovatieve inspanningen die u met trots presenteert en deelt met uw collega’s. Eerdere winnaars als RS Finance, Vandelanotte Accountants (België), De Jong Accountants zijn voor inspiratie op ons kantoor geweest of vergezelde mij op studiereis naar The Proactive Accountants Congres op Bali. 

Als de vele andere accountants die mijn blog en boeken lezen nu als blijk van waardering op ons kantoor stemmen dan moet ik deze verkiezing toch zeker een keer kunnen winnen! Iedere stem telt.

Stemmen kan via de volgende sites: 

http://www.award-accountant.nl

Deel dit artikel