Accountants maaiveld

Accountants maaiveld

I can’t understand why people are frightened of new ideas. I’m frightened of the old ones – John Cage.
Reden waarom ik even de blogs over value pricing onderbreek is het groot aantal reacties dat ik heb ontvangen sinds ik ben begonnen te bloggen over value pricing. Typisch de Nederlandse maaiveldcultuur om vooral negatief te reageren. Mijn inspirator Rob Nixon waarschuwde mij al toen ik begon met bloggen.

Accountants zouden de leiders van het bedrijfsleven moeten zijn. Tenminste dat is wat onze beroepsgroep wil laten denken. Accountants kunnen dat ook zijn, maar als zij dat ook zijn moeten ze ook de daad bij het woord voegen. Mensen willen opkijken tegen leiders. Men wil ze graag op een voetstuk plaatsen en ze bewonderen. Als mensen graag interessante mensen volgen waarom zijn er dan niet meer interessante accountants en wordt u er niet zelf een? Waarom is uw kantoor niet interessant? Accountancy is een grote grijze massa en is niet moeilijk om daar in op te vallen. Een leider heeft de verplichting om uit te voeren wat hij predikt. Kom daarom niet over waardecreatie als u zelf niet enige welvaart hebt gecreëerd en succesvol bent. Benader mij niet over succesvol ondernemen als uw eigen kantoor achterstallig onderhoud vertoont.

Komt u boven het maaiveld uit dan zijn er mensen die u willen laten vallen. Maar zijn dat mijn toekomstige ideale cliënten of collegae? Echt niet! Ik geloof dat ik mensen inspireer. Ik val op en dat is een bewust keuze. Dat trekt zelfs haatmail aan. Het is voor mij een nieuw fenomeen. Ik schrijf en presenteer over ontwikkelingen in accountancy en doe dat een aantal jaar. Ik doe dat op een openhartige wijze en niet geremd door angst voor veranderingen. Ik zoek ze op, zelf buiten de landsgrenzen.

Deze haat mail komt via mail, social media of zelfs via de chatfunctie op kantoor. Ik probeer netjes te antwoorden maar ik heb inmiddels geleerd dat de ‘delete’ toets het meest functioneel is omdat ik dan van de meeste personen niets meer verneem. Dus ga gerust door met deze negatieve reacties op grond van vrijheid van meningsuiting. Ik weet dat ik goed bezig ben en dat de critici op een fout spoor zitten. Ik sta voor mijn standpunt en durf dat publiekelijk te verdedigen. Als object van interesse weet ik nu dat naast het groeiende aantal volgers ook het aantal critici groeit. Maar door die interesse groeit ook mijn klandizie.

Toeval of niet maar zelfs het NBA heeft ook interesse getoond door middel van een uitnodiging om een kwaliteitstoetsing op mijn kantoor te mogen uitvoeren. Ze zijn welkom hoor! Tenminste als de golf van aangiften na 1 april voorbij is.

Deel dit artikel