PANklare blogs over accountancy

24. nov, 2017

Na wellicht de eerste stap als ondernemende twintiger te hebben gezet treedt een nieuwe fase aan. U bent gesetteld en maakt carrière. Wat kunt u als dertiger realiseren? 

Veel ondernemers kijken terug op hun dertiger jaren als een periode na een moeizame startup en dat ze bestaansrecht hebben aangetoond en een serieuze ondernemer zijn. Ongetwijfeld zijn er leerzame fouten gemaakt maar u bent begonnen met de opbouw van een netwerk en doelstellingen te realiseren. En als dertiger bent u gelukkig nog jong en energiek genoeg om uw carrière verder te brengen. 

Als u een van de groeiende jonge ondernemers bent die reeds als twintiger bent begonnen dan begint u zich wellicht oud te voelen. Maar dat bent u zeker niet! Alle ondernemingen doorlopen een cyclus: Start, groei, volwassenheid en rijpheid. Zie mijn blog Oei ik groei voor accountants.

http://www.marcelspoelstra.nl/370419804/2986422/posting/oei-ik-groei-voor-accountants

De focus ligt nu op groei in plaats van overleven. U heeft een aantal jaar ervaring met jaarcijfers en aangiftes doen. Nu weet u ook dat winst niet gelijk is aan kasstroom. U hebt en winstgevend verdienmodel met dienstenpakket en of product portfolio en een klantenkring opgebouwd. Wellicht maakt u gebruik van diensten door derden of uitzendkrachten maar de onderneming is nog sterk afhankelijk van uw inzet.

Als u een duurzame onderneming wilt opbouwen en deze op lange termijn wilt verkopen dan moet u uw afhankelijkheid afbouwen naast de focus op groei. De volgende volgende strategieën zijn dan relevant in deze fase van ondernemerschap.

1. Wat zijn de variabelen die het succes van uw onderneming bepalen?

Het wordt tijd dat u de cijfers begrijpt die omzet, winst en liquiditeiten beïnvloeden.

- Weet u hoeveel actieve clienten u heeft?

- Hoe vaak ze iets bij u kopen?

- Wat is de gemiddelde transactiewaarde?

- Waar komen de leads voor nieuwe clienten vandaan?

- Hoe succesvol bent u met klantenwerving of hoeveel bedraagt uw conversie ratio?

Voordat u van start gaat om te groeien, is het belangrijk te weten wat de groeivariabelen zijn, zodat u uw beperkte middelen effectief kunt inzetten voor maximaal resultaat.  

Een accountant kan u helpen dit becijferen en te presenteren. 

2. Wat zijn de opties voor groei?

Als u georiënteerd bent gericht op een bepaald publiek kopers of wilt u dezelfde clienten elders of gaat u op zoek naar een andere doelgroep? Zoekt u nieuwe klanten in andere segmenten of locaties? Bent u gevestigd in de regio en expandeert u richting de randstad? Of gaat exporteren naar het buitenland? Dat vraagt moed om te investeren en een groeiplan. 

Een accountant kan assisteren bij het opstellen van een investeringsbegroting en een bedrijfsplan.

3. Is acquisitie een alternatief?

Zijn er andere spelers die u kunt overnemen om uw groeiambities te realiseren? Het is waarschijnlijk dat u dit moet financieren als dit een optie is. 

In dat geval is het raadzaam om uw accountant voor assistentie te vragen voor het opstellen van een liquiditeitsprognose, budget en risicoanalyse. Hij kijkt niet met een roze bril naar uw cijfers. 

4. Welke personeelsuitbreiding en samenstelling heeft u nodig om uw ambities te realiseren?

Welke werkzaamheden die u momenteel zelf doet kunt u delegeren? Wat is het geschikte moment voor het aanstellen van een persoonlijk assistent, marketing en verkoopmedewerker? En hoe kunt u uw kostbare tijd zo goed mogelijk inzetten?

Wellicht is het verstandig om uw administratie (verder) te automatiseren of uit te besteden aan uw accountant. 

Als dertiger is het ook tijd om aandacht te besteden aan persoonlijke doelen zoals trouwen en familie. Het hebben van een eigen bedrijf gedurende deze jaren geeft u een grote mate van vrijheid om de juiste balans te vinden tussen prive en zaak. Een ondernemer draagt geen twee petten (zakelijk of prive) dat vraagt om persoonlijke keuzes maken. 

En tot slot investeerde u ongetwijfeld alle verdiende tijd en middelen verstandig. Als u verder ontwikkelt en zoekt naar groeimogelijkheden neem dan een voorbeeld aan andere succesvolle ondernemers. Zij gooien het geld niet over de balk. Als er geld op de bank staat, is niet het doel om het zo snel mogelijk uit te geven maar om dit verstandig te investeren om zo duurzame groei en toekomstig bestendige waarde te realiseren.

Volgende blog gaat verder met bedrijfsadviezen aan veertigers

www.panalitix.nl

 020-4820612

20. nov, 2017

Tijdens mijn bezoek aan Practice Excellence en de ontmoeting met twee totaal verschillende ondernemers realiseerde ik mij dat advies grotendeels generatie afhankelijk is. De twintiger, dertiger, veertiger en vijftiger kenmerken zich door andere wensen en behoeften en bijbehorende adviezen. Reeds eerder schreef ik dat de ideale client tien jaar voor en na de leeftijd van de adviseur bevindt. Dat neemt niet weg dat de adviseur andere generaties niet kan adviseren mits hij maar goed luistert. 

Als twintiger bent u bereid risico’s te nemen, u zelf te ontwikkelen en ziet u kansen om geld te verdienen met uw concept. De bomen groeien tot aan de hemel, de wereld zit op u te wachten. Tuurlijk! Dat zijn de start-ups in wording. Maar voor deze meeste aspirant ondernemers geldt; u barst van ambitie en heeft ideeën te over maar geen enkele komt van de grond. Ik zal de laatste zijn die u weerhoudt om uw dromen niet te realiseren maar Rome is ook niet op een dag gebouwd. Wees geduldig en gebruik uw ervaring zodat u tegenslagen kunt overwinnen en de kans op slagen van uw idee of concept kunt vergroten.

Hier volgen een paar strategie adviezen voor de twintigers:  

1. Ga op reis op zoek naar kansen 

Bezoek zoek zoveel mogelijk landen en maak kennis met verschillende culturen. Gebruik deze ervaring en ontwikkel uw eigen persoonlijke interesses en doelstellingen. Ontdek in het buitenland nieuwe verdienmodellen en concepten en neem deze ideeën mee terug naar huis. Reizen verbreed uw blik, heeft nieuwe inzichten, levert nieuwe contacten op en biedt kansen. 

2. Doe werkervaring op in uw voorkeurberoep

Ga werken in een bedrijfstak wat u aantrekt en zoek een mentor die u het vak leert. En maak kennis met alle stakeholders. Dat zijn de eigenaren, bestuurders, investeerders, leveranciers en clienten. Leer van hun ervaring, successen maar vooral fouten. Ga op zoek naar innovatie, identificeer de kansen in de markt die andere nog niet gevonden hebben en waar u kunt inspringen.

3. Bouw en onderhoud uw contacten

Vanaf het moment dat u uw school of universiteit verlaat komt u verschillende mensen tegen die waardevol zijn voor uw bedrijfsontwikkeling. Investeer in relaties zowel online als offline. Ik maak dankbaar gebruik van Twitter of LinkedIn voor het leggen van contacten. Ik houd regelmatig contact met ze. Het delen van artikelen en het geven van commentaar op social media een mooie manier van persoonlijke ontwikkeling en biedt contactmomenten.

4. Gebruik als starter uw financiële middelen verstandig

Tenzij u al over een verkoopportefeuille beschikt en een bestendige cashflow, moet u zuinig zijn met uw beperkte liquiditeiten. 

Ik ben mijn onderneming gestart met geleend kantoormeubilair en de meeste kantoorbenodigdheden en inventaris waren “krijgertjes” en “afdankertjes” van anderen. Tweemaal maakte ik een financiële crisis mee en in plaats van te bezuinigen stak ik mijn beperkte middelen niet in luxe maar in goed gereedschap: software en hardware die efficiency bevorderde. Zo kon ik groeien terwijl de andere net overleefden. Ik leerde dat ieder geïnvesteerde euro moest worden verdiend en iedere euro toegevoegde waarde moest opleveren.

5. Presenteer u niet groter dan u bent

Veel zzp-ers presenteren zich als “wij” en dat is niet nodig. Accountants hebben daar ook een handje van. Denk aan het woord “accountantskantoor” terwijl er feitelijk maar een accountant werkzaam is. In de huidige maatschappij is een eenmanszaak niet ongewoon. Het is oké om uw zaak aan te prijzen als “ik” als er niemand anders werkzaam is dan u zelf. Het kan zelfs een een unique selling point (usp) zijn als dit uw clienten aanspreekt.

Zolang u nog over voldoende capaciteit beschikt en uw prijs, producten en diensten levert in overeenstemming met uw kennis en vaardigheden kunt uw trots blijven op uw zelfstandig ondernemerschap. Bovendien kan door gebruikmaken van diensten van derden voor ondersteuning  het “wij” nog lang uitstellen.

6. Focus op waarde creatie

Vaak hoor ik van jonge ondernemers dat ze onderneming willen starten vanwege het geld. Helaas zijn die op de lange termijn niet succesvol. Toen ik voor mijzelf ging beginnen, was de reactie: dan loop je lekker binnen en durf je het wel?

Nu 23 jaar later weet ik dat succesvolle ondernemers bestaan doordat ze waarde leveren voor zowel zichzelf en hun clienten. En des te beter u begrijpt welke waarde u wilt leveren, des te beter u instaat bent te richten op clienten behoeften. De wereld zit namelijk niet te wachten op nog meer aanbieders. Maar men zit altijd verlegen op oprechte betrokkenheid en toegevoegde waarde en daar moet u zich oprichten. 

Gebruik uw gebrek aan financiële en familiare betrokkenheid als 20er om ervaring op te doen, experimenteren met goedkope goede ideeën en ontwikkel uw netwerk, bouw een reputatie en vind uw niche.

Volgende blog gaat over adviezen voor 30ers.

www.panalitix.nl

020-4820612

8. nov, 2017

Afgelopen maand was in London en bezocht ik Practice Excellent van Accountingweb. Geen gortdroge inspiratieloze presentaties maar praktische tips en uitwisseling van ervaring hoe succesvol een kantoor te runnen.

Opvallend, gedurfd en confronterend was de presentatie van twee totaal verschillende ondernemers die hun ervaring over accountants deelden. De een was een mannelijke 60 jarige ondernemer met een groothandel. De ander was een jonge vrouwelijke startup in de ICT.

Ik zal u de anekdotes aan leedvermaak besparen maar duidelijk was wel dat ze beide verschillende wensen en diensten verlangenden naast het traditionele accountancywerk. Maar een ding hadden ze gemeen: ze willen betalen voor resultaten tegen een vaste prijs. 

Uw prijs dient daarom niet langer gebaseerd te zijn op uurtje-factuurtje maar op uw toegevoegde waarde. Om dit te realiseren dient u de doelstellingen van uw client te bepalen en welke waarde zij hieraan hechten. Dat kunnen zowel financiële als niet niet financiële doelen te zijn. En vervolgens dient u uw waarde te becijferen. 

De volgende vragen werden gesteld. WHO are they? WHAT do they care about? WHY should they choose you? HOW do we get to engage with you? Opvallend waren de overeenkomsten met de Panalitix interviewtechniek ter bepaling van de adviesdiensten:

  1. Beslissingsbevoegden aanwezig? Verzeker dat u in gesprek bent met de leiding van de onderneming die beslissingen kunnen en mogen nemen. Het is absoluut cruciaal dat dit gebeurt. Om aanbevelingen te kunnen doen dienen alle beslissingsmakers aanwezig te zijn.
  2. Achtergrond bepaling. Voordat u aan het gesprek begint, zorg dat u gedegen onderzoek hebt gedaan naar de financiële situatie van de ondernemer, onderneming en bedrijfstak. Toon de financiële gegevens afkomstig uit de administratie op een (groot) scherm in een dashboard op een grafische wijze. Dit toont overzichtelijk de bedrijfsprestaties in een overzicht.
  3. Wat is de motivatie? Welke plezier zou u de ondernemer doen of welke pijnpunten kunt u hem van verlichten? Informeer bij de cliënt wat het zou betekenen als hij geholpen zou worden. Inventariseer en begrijp wat de doelstellingen van de cliënt zijn. Vraag concreet wat de cliënt de komende 3 en 5 jaar wil realiseren.
  4. Welke problemen spelen er? Wat stopt de client om zijn doelstellingen te realiseren. Vraag de cliënt wat de huidige plannen zijn. De meeste hebben geen plan. 
  5. Meetbaarheid? Hoe kan kan u uw client presenteren dat hij op de juiste koers zit om zijn doelen te realiseren.
  6. Waarde bepaling. Wat bereikt de client als hij zijn doel behaalt? Kan het in geld uitgedrukt worden of is het immaterieel?
  7. Consequentie bepaling. Wat zou gebeuren gebeuren als de client niets doet? Als de cliënt het ontbreekt aan een plan informeer dan wat de consequenties zouden kunnen zijn om een keer iets anders te proberen.
  8. Timing. Kan het nu of later worden gerealiseerd? Benadruk dat het tijd is voor een andere aanpak en beter gister dan vandaag te beginnen en wat de cliënt weerhoudt om nu te starten. 

Evalueer de uitkomsten maar geef niet direct een prijs en plan van aanpak. Maar maak wel een afspraak wanneer u die gaat presenteren. U presenteert later een plan met een drietal verschillende opties waaruit de cliënt kan kiezen en iedere aanpak heeft een vaste prijs. Grote kans dat u op deze wijze de eerder genoemde ondernemers als client zou hebben binnen gehaald.

Tel. 020-4820612 

www.panalitix.nl

18. okt, 2017

Jaarlijkse wordt de top 30 analyse van accountantskantoren opgesteld. De volgorde wordt bepaald door de kantooromzet. Daarnaast wordt de omzet per FTE vermeld. Opvallend is dat 20 van deze 30 kantoren een (marginale) stijging van de omzet per FTE vertonen. Dit komt voornamelijk op conto van de inzet van ICT zoals internet boekhouden, scan en herken, portal gebruik etc. Want ik betwijfel zeer of de omzetstijging komt door meer advisering.

Met het streven naar maximale efficiency, zijn veel kantoren lui geworden. Tijdsreductie met behoud van kwaliteit is het belangrijkste doel geworden, met als gevolg:

 1. Accountants hebben geen tijd meer of besteden geen tijd meer om na te denken wat er echt speelt bij de ondernemer.

2. Uit angst voor budget overschrijdingen en door digitale communicatie voeren accountants minder vaak een goed gesprek met de client.

3. Het service niveau daalt. Alles geautomatiseerd met minder persoonlijk contact.

4. Clienten blijven met onvervulde wensen zitten. En dus adviezen worden onverkocht.

5. Accountants ontwikkelen niet de noodzakelijke commerciële vaardigheden om zich te ontwikkelen tot verstrekker van hoger gewaardeerd advieswerk.

Hoe kan dit tij gekeerd worden? Het belangrijkste is dat accountants meer EXTERN moeten focussen (op hun clienten) in plaats van intern (op hun efficiency). Hoe? 

Tot een aantal jaar geleden waren jaarrekeningen voorzien van grafische meerjaren overzichten van de bedrijfsresultaten. Maar in hun drang van tijdbesparing en hun streven naar nihilisme ter rechtvaardigen van prijsreductie zijn die verloren gegaan. Wat een gemiste kans! Dit is een eerste stap voor een evaluatie van de bedrijfsresultaten die met de client besproken kan worden. Het is een goede aanleiding voor herinvoering van een goed gesprek. Denk bijvoorbeeld aan een opvallende daling van de bruto marge of stijging van de verkopen. Vraag of ze tevreden zijn met deze uitkomsten. Zo nee wat gaan ze eraan doen of u kunt ze helpen.

De doorsnee accountant is getraind om zijn jaarwerk technisch gezien goed uit te voeren. Helaas is hij weinig getraind om advieskansen te ontdekken door o.a. gebrek aan zelfvertrouwen. Accountants weten zich geen raad als een client ad-rem reageert met de opmerking “wat weet jij over succesvol ondernemen?”, als zij hun adviesdiensten onder de aandacht brengen. Maar wat doen de meeste accountants? Hun kantoor goed runnen natuurlijk!

Ik weiger daarom te geloven dat gestudeerde accountants niet capabel zijn om adviezen ter verbetering van bedrijfsresultaten te verstrekken. Denk aan cashflows, KPI monitoring, omzet en winst analyses, uitkomsten doorrekenen van nieuwe ideeën, wat als analyses en scenario planning. Ik baseer dit op mijn eigen ervaring en ik weet dat veel andere (Australische) accountants het ook doen. 

Accountants zouden deze toegevoegde waarde meer moeten gaan leveren in de tijd die ze nu besparen op het jaarwerk. Zou het niet mooier zijn om jaarlijks per kantoor een lijst te maken met totaal bespaarde belastingen, geassisteerde verbeterde clienten omzet en winst, behaalde financieringen, verbeterde cashflow van uw client? Dat zijn cijfers die de toegevoegde waarde kwantificeren en tot verbeelding spreken. Dat trekt klandizie aan en levert tevreden klanten op.

Tel. 020-4820612

www.panalitix.nl